Tag: ‘góry’

Buty zimowe do spacerów w górach

Buty zimowe do spacerów w górach Wybierając buty zimowe do uprawiania zimowych sportów trzeba kierować się przede wszystkim ich wygodą. Nie ukrywamy, że fason w dzisiejszej dobie róznorodnego wyboru ma oczywiście znaczenie. Nie da się jednak ukryć, że prawdziwie sprawdzone obuwie służy człowiekowi na więcej, niż tylko jeden sezon. No, chyba że jesteście aż tak bogaci, że nie przywiązujecie wagi do ilości kupowanych butów w ciągu roku – to zupełnie co innego. Spacery oraz wspinaczki górskie wymagają, by buty były solidnie wykonane z najlepszej jakościowo skóry. Skóra nie może pękać i dobrze, jeśli będzie gruba. Buty z grubych warstw skórzanych są bardziej wytrzymałe nie tylko naeksploatację oraz nacisk stopy, ale także na silnie działające warunki zewnętrzne, czyli pogodę, snieg, mróz, wilgoć, deszcz, uderzenia. Zimowe buty do zimowych sportów muszą mieć solidnie zawiązane sznurowadła. Sportowe buty na same rzepy to totalny niewypał. Chyba że mówimy o modelach, w któych sznurowadła oraz rzepy funkcjonuja obok siebie, tak też się zdarza. Pozostaje jeszcze temat podeszwy. Podeszwa obowiązkowo musi być wykonana z porządnej jakości gumy, która nie przecieka oraz nie odrywa się od warstwy skórzanej. Trzeba przy zakupach zwracać baczną uwagę na to, czy buty zostały fabrycznie klejone, czy też są szyte. Szyte obuwie dłużej wytrzymuje trudne warunki. Klejone rozpada się po kilku użyciach. Nie można zapomnieć także o ociepleniu. Ocieplane zimowe buty najczęsciej w środku zawierają plusz, któy pełni dla stopy rolę ochronną i ocieplającą.

Co najlepiej smakuje w górach?

Co najlepiej smakuje w górach? Wyjazdy w góry zawsze skłaniają do wizyt w góralskich gospodach. A jeśli zwracamy uwagę na to, co jemy – będzie to dla nas sporym wyzwaniem. Góralska kuchnia bowiem w nosie ma wszelkie diety oraz skrupulatne liczenie kalorii. Tutaj okazuje się, że im kaloryczniej – tym lepiej. Na szczęscie, wiele góralskich lokali wprowadziło na swoje podwoje menu wegetariańskie, dzięki czemu przeciwnicy jedzenia mięsa znajdą w lokalach także pomysły obiadowe dla siebie. Najlepiej w górach smakuje mięso podawane wedle starej góralskiej receptury. Wszelkie gulasze jednak na dłuższą metę okazują się ogromnym obciązeniem dla żołądka, w wrersji wegetariańskiej gulasz zastępuje się soją i dzięki niej danie to zyskuje na lekkości. Góry to przede wszystkim sery. Grzechem jest spacerować Krupówkami i nie kupić przynajmniej jednego oscypka. Sery górskie są bardzo tuczące, ale nie można odmówić im smaku. Jeśli skrupulatnie dbamy o naszą dietę podczas wypadu w góry – warto skoncentrować się na częstym spożywaniu dań z ryb. Ryby serwowane w lokalach zakopiańskich są niezwykle smaczne i przygotowane na wiele różnorodnych sposobów, dzięki czemu smak tych potraw za każdym razem jest niepowtarzalny. Góralskie gospody to także przelewający się litrami alkohol. Piwo oraz wino i miody pitne płyną tutaj strumieniami. Nie trzeba od razu upijać się do nieprzytomności, by docenić smak lokalnych alkoholi przyrządzanych wedle dawnych receptur, pamiętanych jeszcze przez góralskich przodków. Górska, źródlana woda przy lekkim posiłku także smakuje wybornie.